Documentaires – deel 2

Voor meer over dit onderwerp – lees maar ons vorige bericht. Hier gaan we door met presenteren en beschrijven van de interessantste documentaires die op Youtube gratis te vinden zijn.

A Brief History Of Time

In Nederland staat deze film bekend als “Het heelal”. Deze documentaire krijgt zijn naam van het boek van Stephen Hawking. Hij probeert daarin een aantal moeilijke onderwerpen uit de kosmologie op een eenvoudige manier te beschrijven. In dat boek kan je onder andere over de oerknal, zwarte gaten en de snaartheorie lezen. De film gaat over de persoonlijkheid en het leven van de auteur van “Het heelal”, die ondanks zijn bijna totale verlamming een van de grootste geesten aller tijden is.

The Next Black

The next black” of “Het volgende zwart” is een film die de toekomst van de mode onderzoekt. Een subtitel van deze film is: “Een film over de toekomst van kleding”. Hoewel dat een groot en overkoepelend concept is, proberen de makers van de film alle problemen zo goed mogelijk te beschrijven. Ze presenteren dingen die je waarschijnlijk niet eens hebt overwogen, zoals wat het werkelijk betekent om duurzaam te zijn, hoe technologie ons helpt en waarom de industrie een toonaangevende producent van verontreinigende stoffen in de wereld is. De film bevat ook verschillende interviews met mensen van beroemde kledingmerken, zoals Adidas en BioCouture.

Life In A Day

In het Nederlands zou je het vertalen als “Leven in een dag”. Het is een historische film die voor de toekomstige generaties uitlegt hoe het was om op 24 juli 2010 in leven te zijn. Het project was erg ambitieus. De regisseur, Kevin Macdonald, gebruikte ruim 80,000 Youtube inzendingen die bijdragers van 192 landen hebben gestuurd. Deze documentair laat de banaliteit van werk, relaties en verplichtingen van de mensen over de hele wereld zien. Maar hij presenteert ook meer schokkende ervaringen op basis waarvan een bepaalde persoon opgroeide. De film wekt een gevoel dat geboortegeografie heel erg lijkt op het winnen van de loterij.

World’s Scariest Drug

De engste drug ter wereld – World’s Scariest Drug – gaat over de vreemde en krachtige drug genaamd Scopolamine. Deze drug staat ook bekend onder de naam “de adem van de duivel”. Het is een substantie die zo sterk is dat een persoon niet in staat is om zijn vrije wil uit te oefenen. Het houdt de persoon helder, maar zorgt ervoor dat je alles doet wat gezegd wordt. Het werd gebruikt om mensen te overtuigen om zichzelf te beroven en het geld aan vreemden te geven, als een middel voor verkrachting en als een manier om mensen te vernederen. Het is eigenlijk een ‘chemische hypnose’, waarbij je totale controle over je acties verliest, ondanks dat je helemaal wakker bent. De verhalen van de mensen die gedrogeerd werden met scopolamine zijn schrijnend.

Inside North Korea

In Noord-Korea is een drie-delige documentaire waarin de oprichter Shane Smith mee op reis neemt naar Noord-Korea. De film onthult enkele van de meest verwarrende feiten over het land en zijn relatie met buitenlandse reizigers. Het is een indrukwekkend inzicht in beperkingen, prullaria en strijd in het heremietenland.

 

Terug naar boven