Als je wilt ontspannen en gewoon populaire muziekclips kijken – lees dan ons vorige bericht. Maar als je toch iets leerzaam wilt kijken en misschien iets nieuws leren, dan is dit bericht precies voor jou! Want hier gaan we het hebben over de TED Talks – de interessantste manier om spannende en belangrijke ideeën te leren kennen. Van wetenschappelijke inzichten tot hypnose, van natuurkunde tot onverwachte kunstopenbaringen, van psychologie tot technologie – TED heeft meerdere ideeën over alles en dan nog wat! Wat ook aantrekkelijk is, is dat de presentatoren deze ideeën fantastisch communiceren, op een boeiende en duidelijke manier. Die geven jou ook iets om over na te denken, soms zijn dat dingen waar je nooit over nagedacht had, goed oefenen voor je hersenen op een interessante en fascinerende manier!
De conferentie
TED staat voor Technology, Entertainment, Design – Technologie, Vermaak, Ontwerp. De leuze van de conferentie is “Ideas worth spreading” d.w.z. “Ideeën die het verspreiden waard zijn”. Tegenwoordig is dat ook een media-organisatie die video’s van de gesprekken online plaatst voor gratis verspreiding. De hoofdconferentie vindt jaarlijks plaats in Vancouver. De sprekers krijgen maximaal 18 minuten om hun ideeën te presenteren op de meest innovatieve en boeiende manier. Tegen november 2012 waren TED gesprekken meer dan een miljard keer wereldwijd bekeken.
Geschiedenis
TED werd in 1984 ontworpen door een architect en grafisch ontwerper Richard Saul Wurman. Hij observeerde een convergentie van de gebieden van technologie, vermaak en ontwerp. De eerste conferentie, die in hetzelfde jaar georganiseerd werd door Harry Marks en Wurman, bestond uit demo’s van de door Philips en Sony ontwikkelde compact disc, en een van de eerste demonstraties van de Apple Macintosh-computer. Het eerste evenement was echter financieel onsuccesvol. Het duurde nog zes jaar voordat een tweede conferentie georganiseerd werd. Maar vanaf 1990 werd het een steeds groter succes, zodat de Conferentie in 2009 moest verhuizen vanwege een aanzienlijke toename van het aantal aanwezigen.
Aanvankelijk waren de sprekers afkomstig uit het vakgebied achter het acroniem TED, maar later verbrede het spectrum om ook wetenschappers, filosofen, muzikanten, religieuze leiders, filantropen en vele anderen te omvatten. In 2001 heeft een stichting zonder winstoogmerk van Chris Anderson TED gekocht.
TEDx
TEDx zijn onafhankelijke TED-achtige evenementen die iedereen kan organiseren. De enige voorwaarde is het verkrijgen van een gratis licentie van TED, waarmee je bepaalde principes moet volgen. TEDx-evenementen hebben geen winstoogmerk maar kunnen een toegangsprijs of commerciële sponsoring gebruiken om de kosten te dekken. Evenzo worden sprekers niet betaald. Ze houden ook geen auteursrechten op hun materialen – die mag TED bewerken en distribueren. Meestal organiseren vrijwilligers uit de lokale gemeenschap een TEDx-evenement. Net als TED-evenementen heeft het niks te maken met een commerciële, religieuze of politieke agenda. Het doel is om gesprekken en contacten te stimuleren.
TED op Youtube
In april 2007 werd de nieuwe website van TED gelanceerd. Vanaf januari 2018 werden er meer dan 2600 TED-gesprekken gepost. Natuurlijk heeft TED ook een Youtube-kanaal! Bovendien, zijn er meerdere afspeellijsten van TED-gesprekken. Hier vind je bijvoorbeeld een afspeellijst van de 20 meest bekeken TED-gesprekken. Geniet ervan!
Wil je meer weten over interessante youtube kanalen?